Jesteś miłośnikiem słodyczy? Twoje torty i ciasta są hitem wśród znajomych?

Chcesz zostać mistrzem cukiernictwa?

Jeśli posiadasz zmysł artystyczny, pasjonuje Cię produkcja wyrobów cukierniczych, rozpocznij naukę w naszej szkole. W ramach nauki na kierunku cukiernik nauczysz się dekorowania wyrobów cukierniczych, sporządzania półproduktów oraz gotowych produktów cukierniczych.

Jako absolwent znajdziesz zatrudnienie w cukierniach, piekarniach, fabrykach słodyczy, możesz także uruchomić własną działalność gospodarczą

Czas trwania nauki

3 lata

Tryb naucznia

Dzienny

Kwalifikacje

T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych

Nauczysz się m.in.:

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
  • sporządzania półproduktów cukierniczych;
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
  • dekorowania wyrobów cukierniczych.

Będziesz mógł pracować w:

  • przedsiębiorstwach wytwarzających artykuły cukiernicze, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze.
  • barach, restauracjach przy wykonywaniu deserów
  • możesz także założyć własną działalność gospodarczą

Ukończenie szkoły:

  • pozwala na pracę w wybranym zawodzie
  • daje możliwość uzupełnienia wykształcenia w liceum ogólnokształcącym (4 semestry) a także na kwalifikacyjnych kursach zawodowych

Ponadto oferujemy:

  • praktyczną naukę zawodu, za którą uczeń otrzymuje miesięczne wynagrodzenie
  • naukę w profesjonalnie wyposażonych pracowniach
  • zajęcia dodatkowe
  • koła zainteresowań (wokalne, taneczne, aktorskie, dziennikarskie)
  • koło wolontariatu
  • sekcje sportowe
  • kursy zawodowe
  • udział w programach EFS
  • zajęcia wyrównawcze dla słabszych uczniów
  • doradztwo zawodowe

Gdzie się zapisać?

Sekretariat

Awans Szkołyul. Helenówek 2, pok. 4

Pobierz kwestionariusz osobowy

Awans Szkoły

Jeśli chcesz zostać mistrzem cukiernictwa kierunek jest tylko jeden!

Awans Szkoły to miejsce, gdzie nauczysz się przygotowywać ciasta, torty i inne słodkości. A wszystko to pod okiem doświadczonej kadry, która wprowadzi Cię w tajniki cukiernictwa.