Strona główna         Dodaj do ulubionych         Ustaw jako startową         Linki         Polityka prywatności        
  Menu

Współpracujemy z :



 

Awans - media społecznościowe:

  Konkursy i olimpiady
2013-04-12
Konkurs - Mistrz Czekoladowego Deseru

To był najsłodszy dzień w roku w szkole Awans. Już po raz trzeci podczas Światowego Dnia Czekolady uczniowie przygotowywali czekoladowe specjały. Wypadli znakomicie i jury miało trudny orzech do zgryzienia ustalając werdykt.
Szkoła już po raz trzeci zorganizowała "słodkie zmagania”. Tym razem konkurs odbył się pod nazwą "Czekoladowe Rewolucje”. – Z okazji Światowego Dnia Czekolady przeprowadziliśmy w naszej szkole konkurs, do którego zgłosiło się 10 uczestników, nie tylko z klas gastronomicznych. Od rana każdy samodzielnie przygotowywał desery według własnych pomysłów – mówi Piotr Sobaś, nauczyciel praktycznej nauki zawodu przedmiotów gastronomicznych.

Pomysłowość uczestników konkursu i różnorodność deserów były zaskakujące. Nie brakowało ciast, tortów, czekoladowych kulek, trufli, musów, pierogów, a nawet… zupy i smażonych lodów w chrupiącej panierce. Wybór najlepszego deseru nie był łatwy i jury mocno się spierało, kto powinien wygrać. Pod uwagę brano nie tylko sposób przygotowania i trudność deserów, ale też wiek i kierunek kształcenia uczestników konkursu. Po burzliwych naradach wygrała tarta czekoladowa przygotowana przez Aleksandrę Legut, dla której to drugie zwycięstwo w tym tygodniu. We wtorek, 9 kwietnia zwyciężyła bowiem w drużynie ze szkolnym kolegą, Pawłem Siwcem w II edycji konkursu Świętokrzyski Mistrz Kuchni. Drugie miejsce przypadło Paulinie Gawlik, która zaserwowała trufle w czekoladzie i niezwykle oryginalne smażone lody. Trzecie miejsce zajęła Magdalena Piotrowska, która przygotowała tort czekoladowy.

- Zaczęliśmy organizować konkursy trzy lata temu, początkowo dla zabawy. Ale okazuje się, że nie brakuje chętnych do udziału. Mamy nadzieję, że rozwinie się to na większą skalę. Poziom trudności jest wysoki, uczniowie prześcigają się w pomysłach, żeby wygrać. Będziemy chcieli wprowadzić konkurs na skalę wojewódzką, żeby zachęcić do udziału uczniów z innych szkół z naszego regionu, nie tylko gastronomicznych, ale też na przykład z liceów. A kto wie, może nawet uda się przekonać do udziału szkoły z innych województw. Wtedy zaostrzymy zasady – zaznacza Piotr Sobaś.
 


Powrót

  Zapisy

Imię i nazwisko:
Pole wymagane.

Adres e-mail:
Pole wymagane.Niepoprawny format.

Jaki kierunek i telefon:
Pole wymagane.

Ile to 8+9?

Zgodnie z ogólnym rozporządzeniem o ochronie danych osobowych (RODO) z dn.27 kwietnia 2016 roku (art.13 RODO) informujemy iż: Administratorem Twoich danych osobowych jest Centrum Kształcenia AWANS z siedzibą w Kielcach, ul. Helenówek 2 i 4, tel.41 345-28-32, jeśli chcesz wiedzieć więcej, o tym, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe kliknij tutaj







English version
EnglishFrenchGermanItalianPolishRussianSpanish

Karnawałowe słodkości  Karnawałowe słodkości  Karnawałowe słodkości  

Czytanie głośne nowel polskich  Czytanie głośne nowel polskich  Czytanie głośne nowel polskich  

Przejdź do galerii

  Sport
2019-12-12
Zawody w wyciskaniu sztangi
Dwa srebrne medale dla AWANSU!!!
12 grudnia odbyły się Mistrzostwa Kielc w Wyciskaniu Sztangi Leżąc. Bardzo dobrze spisali się ...

więcej >>

  Przegląd Zawodów, zobacz film


Podania

Pobierz podanie Technikum
Pobierz podanie Branżowa Szkoła I stopnia
Pobierz podanie Liceum Ogólnokształcące
 
Pobierz podanie SP 

Pobierz podanie do szkoły zaocznej